Fotografija: Arnaud Jaegers sa Unsplash

U suvremenoj demokraciji:

U suvremenim demokracijama pravo sudjelovanja dodjeljuje se svim punoljetnim državljanima neke političke zajednice bez obzira na sve razlike koje postoje među njima, kao što su, primjerice, razlike s obzirom na spol, dob, klasu, imovinski status, etničku pripadnost itd.

Pravo sudjelovanja u odlučivanju o javnim pitanjima u suvremenim je demokracijama tako prošireno gotovo do maksimuma. Povijest borbe za širenje opdeg prava glasa može nam iz današnje perspektive izgledati kao davna prošlost. Da tome nije tako svjedoči činjenica da su neke države, koje danas smatramo uzorima demokracije, poput Švicarske, uvele opće pravo glasa za žene tek u drugoj polovici 20. stoljeća.

Danas je u suvremenim demokratskim državama jedini mogudi prostor širenja prava glasa dob, odnosno mogudnost uključivanja sve mlađih dobnih skupina u demos. U većini europskih demokracija pravo glasa, odnosno pravo da se bude uključen u demos, stječe se s navršenih 18 godina života. Tijekom proteklog desetljeća u većem broju demokratskih država vode se rasprave o tome da se demos dodatno proširi, to jest da pravo glasa treba omogućiti od navršenih 16 godina života. U Hrvatskoj je ova tema prilično zanemarena, pa se tek posljednjih godina počelo sporadično spominjati spuštanje dobne granice za glasovanje.

Najdalje je u spuštanju dobne granice za glasanje otišla Austrija, u kojoj od srpnja 2007. godine dobna granica za glasovanje na svim izborima iznosi 16 godina. U nekim europskim državama (Njemačka i Švicarska) primjenjuje se dobna granica od 16 godina, ali samo za glasovanje na lokalnim izborima. Zanimljiva rasprava o razlozima zbog kojih bi se dobna granica za glasovanje trebala spustiti na 16 godina može se pronadi na web stranici: www.youthrights.org

Izvori: 

Šalaj, B., Hoffmann, D. i Horvat. M. 2018. Edukacija za građansku pismenost Gonga: Politička pismenost, Zagreb, Hrvatska. Dostupno na: https://gong.hr/wp-content/uploads/2021/05/PolitickaPismenostprirucnik_revizija.pdf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *