Elektronička demokracija (e-demokracija) znači uporabu informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u jačanju demokracije, demokratskih institucija i procesa. E-demokracija je podrška tradicionalnim oblicima demokracije. IKT olakšavaju širenje i bolju dostupnost informacija i raspravljanje o političkim pitanjima  te veće demokratsko sudjelovanje građana  i skupina  u  političkim raspravama i donošenju odluka poštujući pravo privatnosti. 

E-demokracija omogućava građanima stalnu povezanost s izabranim predstavnicima vlasti, sudjelovanje u formiranju politika, zakona i pravilnika, kao i sudjelovanje u glasovanju. Masovnost internetske komunikacije, rasprostranjenost internetske infrastrukture te sve veća sposobnost korisnika za bazično korištenje interneta omogućili su razvoj platformi okrenutih korisnicima i otvorenih za kreiranje sadržaja.

Elektronički alati mogu ponuditi jednostavno sudjelovanje u savjetovanjima, pokretanje inicijativa (čiji ishod može biti savjetodavan, ali i obvezujući) te elektroničko glasanje omogućava građanima da neku predloženu odluku izravno prihvate ili odbace. Sustavi elektroničnog glasovanja mogu biti postavljeni na mjestima glasovanja (takvi su, primjerice, strojevi koji bilježe glasove na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama) ili izvedeni putem interneta. Glasanje na daljinu na nekim razinama izbora bilo je izvedeno u brojnim europskim državama – Estoniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U RH imamo e-Savjetovanje (https://savjetovanja.gov.hr/) koje služi za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o velikom broju prijedloga zakona, pravilnika i drugih propisa koji se u Hrvatskoj donose svake godine. Cilj e-Savjetovanja je omogućiti zainteresiranoj javnosti da se upozna sa sadržajem propisa koji su u procesu nastajanja prije nego oni stupe na snagu, uz priliku da se o njima očituju i unaprijed. 

Neki gradovi imaju  e-participacijske kanale kao što je grad Pazin, koji je jedan od prvih gradova koji je omogućio građanima da sudjeluju u planiranju proračuna grada (http://proracun.pazin.hr/), Sisak (http://proracun.sisak.hr/) te Bjelovar (http://bjelovar.oko.hr/). 

Izvor: 

Stojanović, Z. 2022.09.23. E-demokracija i e-participacija u svijetu i u RH. IUS-INFO. Retrieved from URL: https://www.iusinfo.hr/aktualno/u-sredistu/e-demokracija-i-e-participacija-u-svijetu-i-u-rh-52273

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *